Domnul Isus Hristos a zis: Să nu căutaţi ce veţi mânca sau ce veţi bea şi nu vă frământaţi mintea.
Căci toate aceste lucruri neamurile lumii le caută. Tatăl vostru ştie că aveţi trebuinţă de ele.
Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu, şi toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra.
Nu te teme, turmă mică, pentru că Tatăl vostru vă dă cu plăcere Împărăţia.
Aceste cuvinte sunt cât se poate de adevărate pentru începutul lucrării lui Dumnezeu în Reșița. Oameni necăjiți au venit în Reșița de prin satele Banatului Montan pentru o pâine mai bună, dar în același timp flămânzi de Dumnezeu și setoși după mântuire. Începuturi cât se poate de timide, fragile, turmă foarte mică, dar un Dumnezeu foarte mare, care are grijă de ai LUI.
Începutul lucrării lui Dumnezeu în Reșița se leagă de fratele Ioan Micșa, un tânăr din Jitin, care, venind în cetatea de foc a Reșiței în anul 1909 pentru a-și câștiga existența, ia legătura cu alți tineri, unii dintre ei credincioși baptiști: Guțu din Goruia, Achim Rîpan din Pogănești, Bulgăr Iosif din Valea Mare, Rusu, Neacșa și Duborn din Moniom, Fiat Ion din Fârliug, Roșca Petru din Brebu. Pe Achim Rîpan îl întâlnim și la începuturile Bisericii Baptiste din Lugoj, botezat în 1910 de către predicatorul Man în Gladna Română. Deşi nu ştia sã citească, el purta întotdeauna cu el un Nou Testament pe care îl dădea altora să-l citească. Venea des la Lugoj cu treburi gospodăreşti, dar folosea fiecare prilej pentru a discuta cu oamenii despre credinţa lui. Aceeași atitudine o avea şi în Pogăneşti, motiv pentru care preotul satului l-a declarat Antichrist, dorind să-l împuşte. (Istoricul Bisericii Baptiste Lugoj). Mai târziu întâlnim familia Rîpan ca fiind primii colaboratori ai fratelui Petru Adam (martie 1922) și, de asemenea, pe lista celor care donează pentru construcția clădirii Bisericii din Reșița, anul 1928.
Din toate indiciile primul loc de adunare a fost într-o casă de pe strada Parcului nr. 4,lângă Școala de Beton. Având în vedere faptul că erau monitorizați, prigoniți de autorități și-au tot schimbat locul de închinare în diferite familii: Gherga pe strada Clocotici, Ruja pe strada Iliasa, apoi pe strada Roșiorilor. Demn de precizat faptul că nu toți cei care se adunau erau botezați cu botezul credinței, la vârstă matură. Erau căutători de Dumnezeu, care aveau nevoie de o Adunare unde să învețe Cuvântul.
Mai multe informatii puteti gasi in albumul ”ISTORIA Bisericii Creștine Baptiste Nr. 1 din Reșita”